Cookies kakor....
DATUM: 2011-02-07
Choklate Chip Cookies
En välkänd klassiker som är svår att motstå! De här blir supergoda!
ca 40st.
Ugnstemp 175°C
100 g margarin eller smör
1 dl farin
1 dl socker
1 ägg
1 ¾ semper glutenfri mix fin
½ dl sojamjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaillinsocker
150 g mörk blockchoklad
Blanda margarin, farin och socker i en skål och rör till en smidig massa. Knäck i ägget och blanda. Blanda bakpulver mjölmixen coh häll i det. Tillsätt vanilinsocker och salt. Blanda allt till en massa och häll i den grovt hackade chokladen och rör om.
Lägg kakorna med hjälp av 2 skedar i klickar på en plåt med bakpapper på.
Gräddadem mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt dem ligga kvar en stund på plåten tills de svalanat så blir de lite hårdare och låter dem sedan svalna på ett galler.
Kategorier ►:
Glutenfritt,
Kakor och annat gott,
RECEPT
En kaka (cookie) är en textfil som lagras på din dator ....
Näääää...Inte såna kakor!
Jag har provat på att baka kakor utan gluten. Det gick riktigt bra och de blev riktigt goda tycker jag!
Det blev:
Havrerutor med nougat, Chokladsnitt, Luftlätta småkakor och Choklate Chip Cookies
Och här kommer recepten på dem alla:
Luftlätta småkakor
Det här är kakor som du kan bjuda de som inte tål gluten. Inga krångliga mjölsorter behövs utan du använder sånt som oftast finns hemma även hos dig som tål gluten. Har du inte maizena hemma kan du ta bara potatismjöl men ta då 4 dl i stället!
ca 40st.
Ugnstemp 175°C
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2tsk vaillinsocker
1 ägg
3dl potatismjöl
1 dl maizena
Rör ihop matfett, socker och vannilinsocker.
tillsätt ägget. Arbeta till sist i mjölsortrna.
Trilla små kulor av degen. Lägg dem på bakplåtspapper och tryck till dem något med en liten sked.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Ringla över smält choklad när de har svalnat.
Näääää...Inte såna kakor!
Jag har provat på att baka kakor utan gluten. Det gick riktigt bra och de blev riktigt goda tycker jag!
Det blev:
Havrerutor med nougat, Chokladsnitt, Luftlätta småkakor och Choklate Chip Cookies
Och här kommer recepten på dem alla:
Luftlätta småkakor
Det här är kakor som du kan bjuda de som inte tål gluten. Inga krångliga mjölsorter behövs utan du använder sånt som oftast finns hemma även hos dig som tål gluten. Har du inte maizena hemma kan du ta bara potatismjöl men ta då 4 dl i stället!
ca 40st.
Ugnstemp 175°C
125 g margarin eller smör
1½ dl socker
2tsk vaillinsocker
1 ägg
3dl potatismjöl
1 dl maizena
Rör ihop matfett, socker och vannilinsocker.
tillsätt ägget. Arbeta till sist i mjölsortrna.
Trilla små kulor av degen. Lägg dem på bakplåtspapper och tryck till dem något med en liten sked.
Grädda mitt i ugnen i ca 10 min.
Ringla över smält choklad när de har svalnat.
HAVRERUTOR med NOUGAT
Det här receptet kräver inte heller några krångliga ingridienser förutom att havren måste vara sk. ren havre. Det finns att köpa bland glutenfria produkter och efter att du bakat dina glutenfria rutor kan du använda havren till ditt vanliga bak. Skillnaden på havregrynen du vanligen köper och den rena havren är att de har växt på en plats där inte tex. vete växer och att havren är mald i kvarnar som endast har malt havre.
Riktigt lyxiga blir de och lite kladdiga så de bör ätas på tallrik och en kaktång kan vara bra att ha att ta dem med!
Ugnstemp 200°C
4½ dl rent havre
2msk maizenamjöl
1½ bakpulver
1 dlsocker
3 tsk vaillinsocker
2 msk ljus sirap
1 dl flytande margarin ( eller 100g smält avsvalnat margarin)
1 ägg
Glasyr: 150 gram nougat och smält blockchoklad
Blanda havregryn, maizenamjöl, bakpulver, socker vannilinsocker och sirap i en bunke. Häll i margarinet och rör om. Blanda i ägget.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som du lagt i en liten långpanna ( ca 20x 30cm)
Det går lättast att släta ut smeten om du tar baksidan på en sked som du sköljer i kallt vatten.
Ställ in långpannan på ett galler som du sätter på nedersta falsen. Grädda i 8-10min.
Ta ut kakan och hyvla över nougaten med en osthyvel. När nougaten smält kan du breda ut den jämnare över kakan. Låt den svalna något och häll sdan på smält choklad.
Lägg kakan i frysen för att stelna. Ta ut kakan och skär den i lagoma bitar.
eftersom den är rätt så kladdig är det bra om du lägger smörpapper i botten på kakburken och lägger kakorna i ett lager på den. Ställ sedan in burken i frysen och efter en stund kan du lägga ytterligare ett smörpapper uppe på kakorna ett lager till med kokor sen in i frysen igen osv. Förvara i frysen till de ska avnjutas!
Det här receptet kräver inte heller några krångliga ingridienser förutom att havren måste vara sk. ren havre. Det finns att köpa bland glutenfria produkter och efter att du bakat dina glutenfria rutor kan du använda havren till ditt vanliga bak. Skillnaden på havregrynen du vanligen köper och den rena havren är att de har växt på en plats där inte tex. vete växer och att havren är mald i kvarnar som endast har malt havre.
Riktigt lyxiga blir de och lite kladdiga så de bör ätas på tallrik och en kaktång kan vara bra att ha att ta dem med!
Ugnstemp 200°C
4½ dl rent havre
2msk maizenamjöl
1½ bakpulver
1 dlsocker
3 tsk vaillinsocker
2 msk ljus sirap
1 dl flytande margarin ( eller 100g smält avsvalnat margarin)
1 ägg
Glasyr: 150 gram nougat och smält blockchoklad
Blanda havregryn, maizenamjöl, bakpulver, socker vannilinsocker och sirap i en bunke. Häll i margarinet och rör om. Blanda i ägget.
Bred ut smeten på ett bakplåtspapper som du lagt i en liten långpanna ( ca 20x 30cm)
Det går lättast att släta ut smeten om du tar baksidan på en sked som du sköljer i kallt vatten.
Ställ in långpannan på ett galler som du sätter på nedersta falsen. Grädda i 8-10min.
Ta ut kakan och hyvla över nougaten med en osthyvel. När nougaten smält kan du breda ut den jämnare över kakan. Låt den svalna något och häll sdan på smält choklad.
Lägg kakan i frysen för att stelna. Ta ut kakan och skär den i lagoma bitar.
eftersom den är rätt så kladdig är det bra om du lägger smörpapper i botten på kakburken och lägger kakorna i ett lager på den. Ställ sedan in burken i frysen och efter en stund kan du lägga ytterligare ett smörpapper uppe på kakorna ett lager till med kokor sen in i frysen igen osv. Förvara i frysen till de ska avnjutas!
Choklate Chip Cookies
En välkänd klassiker som är svår att motstå! De här blir supergoda!
ca 40st.
Ugnstemp 175°C
100 g margarin eller smör
1 dl farin
1 dl socker
1 ägg
1 ¾ semper glutenfri mix fin
½ dl sojamjöl
½ tsk bakpulver
1 tsk vaillinsocker
150 g mörk blockchoklad
Blanda margarin, farin och socker i en skål och rör till en smidig massa. Knäck i ägget och blanda. Blanda bakpulver mjölmixen coh häll i det. Tillsätt vanilinsocker och salt. Blanda allt till en massa och häll i den grovt hackade chokladen och rör om.
Lägg kakorna med hjälp av 2 skedar i klickar på en plåt med bakpapper på.
Gräddadem mitt i ugnen i ca 8-10 min. Låt dem ligga kvar en stund på plåten tills de svalanat så blir de lite hårdare och låter dem sedan svalna på ett galler.
Chokladsnitt
Välkända kakor som de flesta gillar! Jag tycker de här blev precis lika goda, om inte ännu godare som de jag tidigare bakat med vetemjöl!
ca 40st.
Ugnstemp 175°C
100 g margarin eller smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2½ dl (150g) semper glutenfri mix
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaillinsocker
1 ägg
Pensling och garnering:
ägg och pärlsocker
Blanda matfett, socker, sirap, mjöl, kakao, vanilinsocker och bakpulver i en skål. Vispa upp ägget och ta undan en liten del till penslingen. Tillsätt resten, (drygt hälften) i kaksmeten. Blanda allt till en smidig deg.
Dela degen i 3 delar. Lägg varje del på en plåt och forma varje del till en rulle lika lång som plåten. Platta till rullarna en aning. Pensla rullarna med ägget och strö på rikligt med pärlsocker. Rullarna flyter ut så det blir inte så mycket på varje kaka ändå!
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. skär kakorna i sneda bitar medan de ännu är varma.
Välkända kakor som de flesta gillar! Jag tycker de här blev precis lika goda, om inte ännu godare som de jag tidigare bakat med vetemjöl!
ca 40st.
Ugnstemp 175°C
100 g margarin eller smör
1 dl socker
1 msk ljus sirap
2½ dl (150g) semper glutenfri mix
3 msk kakao
1 tsk bakpulver
1 tsk vaillinsocker
1 ägg
Pensling och garnering:
ägg och pärlsocker
Blanda matfett, socker, sirap, mjöl, kakao, vanilinsocker och bakpulver i en skål. Vispa upp ägget och ta undan en liten del till penslingen. Tillsätt resten, (drygt hälften) i kaksmeten. Blanda allt till en smidig deg.
Dela degen i 3 delar. Lägg varje del på en plåt och forma varje del till en rulle lika lång som plåten. Platta till rullarna en aning. Pensla rullarna med ägget och strö på rikligt med pärlsocker. Rullarna flyter ut så det blir inte så mycket på varje kaka ändå!
Grädda kakorna mitt i ugnen ca 15 min. skär kakorna i sneda bitar medan de ännu är varma.