Potatissallad och bröd
1 kg kokt färskpotatis
1 rödlök, grovt hackad
2-3 msk bostongurka
2 dl gräddfil
1 dl majonnäs
1 msk dijonsenap
Salt
Svartpeppar
Recept på två av de tre bröden kommer här. Det tredje skriver jag ner en annan dag.
18 st portionsbröd
Det här behöver du:
5 dl fingervarmt vatten
1 dl mjölk
25 g jäst
2 tsk salt+ 1 msk honung
11-12 dll vetemjöl + mjöl till utbakning sesamfrö till garnering
SÅ HÄR GÖR DU:
Mät upp vatten och mjölk, värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en bunke och lägg i salt+honung. Häll över lite av mjölkvattnet och rör om och tillsätt resten av vätskan och rör ner mjölet.
Arbeta snabbt i hop den lösa degen. Strö lite mjöl över degen, täck bunken med handduk och jäs i 1-1 /2 timme.
Värm ugnen till 250 grader. Täck två plåtar med bakplåtspapper. Strö ut mjöl på bakbordet. Tippa efter jäsningen försiktigt ut degen på det mjölade bakbordet Knåda inte Luftbubblorna ska vara kvar! Strö sedan lite mer vetemjöl över degen. Plattaförsikigt till hela degen lite. Skär snabbt degen i ca 18 bitar utan att trycka för mycket. Flytta över till plåten. Det gör inget att bitarna blir olika och ojämna. Det är ofrånkomligt då degen är så lös! Grädda bröden direkt utan ytterligare jäsning, sätt in en plåt i taget mitt i ugnen. Grädda i ca15- 20 minuter. Låt bröden svalna på galler utan bakduk.
Jättegoda och knapriga samma dag. Nästa dag fortfarande goda o lite sega. Påminner lite om ciabattabröd.
Dagen efter inflyttningsfesten fanns bröd över till morgonfikat. Till höger är det snabbakade brödet och det till vänster är feta- och tomatbrödet. Lea var vääääldigt trött efter en dag med så mycket händelser!
Tomat- och fetabröd
50 g jäst
5 dl mjölk
1/2 dl olivolja
2 tsk salt
1 msk honung
14-15 dl vetemjöl
Fyllning:
4 msk rumsvarmt smör
200 g fetaost (man kan ta mer om man gillar mycket ost!)
1 msk torkad eller 1/2 msk färsk oregano
5-6 soltorkade tomater
flingsalt
Värm mjölken till 37 grader. Smula ner jästen i en bunke och tillsätt salt, rör om tills jästen löst sig. Tillsätt mjölk smör, honoung och det mesta av mjölet. Arbeta degen kraftigt tills den känns smidig. Låt jäsa under bakduk i 45 min. Sätt ugnen på 250 grader. Arbeta degen på mjölat bakbord och dela den i 2 delar. Platta ut varje del till ca 1 cm kaka, bred på smöret, smula över ost och strö över oregano. Grovhacka och strö över tomaterna. Rulla ihop, (typ som när du gör kanelbullar) vrid hela rullen några varv och forma en krans. Lägg dem på plåtar med bakplåtspapper. Pensla med vatten och strö över flingsalt. Låt jäsa 20 min. Gör några snitt och grädda i nedre delen av ugnet i 5 min, sänk värmen till 200 grader och grädda i ytterligare 25 min. Låt bröden svalna under bakduk.