Supergod hallonpaj
DATUM: 2013-09-05
Kategorier ►:
Allmänt,
Efterrätter paj o sånt,
Kakor och annat gott,
RECEPT
I dag har jag haft en gammal kompis på besök och därför passade jag på att göra en paj strax innan hon kom. Inte fel att få mumsa på lite godsaker när man sitter och surrar! Sen är väl en bärpaj lite nyttigare än kakor i alla fall!
Jag gjorde lite egna beslut när pajen skulle göras och den blev ganska så god tycker jag! Lite för god kanske om man ska försöka minska på vikten men det är ju inte det man äter ibland som räknas utan det man äter som oftast. ;)
Här kommer receptet:
Du behöver:
- 1 ½ dl vetemjöl
- 2 dl havregryn
- 1dl strösocker
- 1 tsk bakpulver
- 1 tsk vaniljsocker
- 100 g smör
- ca 4 dl hallon (färska eller frysta)
- ca 1 dl färska hallon ( eller frysta om de kommer från egenplockade bär)
- 70% mörk chokladkaka gärna med kokos
Så här gör du:
Blanda alla torra ingredienser i en bunke.
Fördela smöret i små bitar i mjölblandingen och arbeta snabbt in smöret till en smulig massa.
Lägg ca hälften av degen i en smord och mjölad pajform, ca 22 cm
Fördela smöret i små bitar i mjölblandingen och arbeta snabbt in smöret till en smulig massa.
Lägg ca hälften av degen i en smord och mjölad pajform, ca 22 cm
Platta till degen lite. ( den kommer fortfarande att vara smulig)
Strö på första delen av hallonen och täck med resten av smuldegen. Inget extra socker behövs på bären då pajen redan innehåller så pass mycket socker.
Strö på första delen av hallonen och täck med resten av smuldegen. Inget extra socker behövs på bären då pajen redan innehåller så pass mycket socker.
Hyvla på lite av chokladen
Grädda i 200 º i ca 20 minuter.
Grädda i 200 º i ca 20 minuter.
När pajen svalnat hyvlar du på lite mera 70%-ig choklad och dekorerar med hallonen. (det är viktigt att du inte använder köpta frysta bär här eftersom de ofta innehåller bakterier och bör tillagas, har du däremot plockat hallon själv och fyst in eller är det färska går det bra.)
Vi åt pajen med Mildas vaniljvisp vilket blev jättegott!
Vi åt pajen med Mildas vaniljvisp vilket blev jättegott!