Mitt favoritrecept. Så enkelt och så gott!
ger ca 14-18 st bröd
Det här behöver du:
6 dl fingervarmt vatten
25 g jäst
2 tsk salt+ 1 msk ljus sirap
ca 12 dl vetemjöl
(eller 3 dl rågsikt + 9 dl vetemjöl)
+ mjöl till utbakning
SÅ HÄR GÖR DU:
Mät upp vatten och värm till fingervarmt.
Smula ner jästen i en stor bunke och lägg i salt. Rör om tills salt och jäst reagerar så jästen löser sig.
Häll över vattnet och sirapen och rör om tills salt-jästblandningen löst sig i vätskan.
Tillsätt mjölet. Jag gör lika ofta bröd med bara vetemjöl som med lite rågsikt i.
Arbeta ihop den lösa degen med en sked eller liknande. Degen behöver inte knådas.
Värm ugnen till knappt 250 grader.
Strö ut mjöl på den djupa bakplåten. (Den ska aldrig in i ugnen)
Tippa efter jäsningen försiktigt ut den lösa luftiga degen på det mjölade plåten.
Börja från ena kortsidan och häll liksom sakta ut den.
Skrapa ur det sista ur bunken. Så försiktigt du kan.
Platta försikigt till degen lite. Dra gärna försiktigt ut den så den så den i stort sett täcker plåten.
Knåda inte Luftbubblorna ska vara kvar!
Strö sedan lite mer vetemjöl över degen. Skär sedan snabbt degen med en vass kniv utan att trycka för mycket. Mjöla gärna kniven emellanåt. Jag brukar variera lite från gång till gång hur stora jag gör.
Flytta försiktigt bitarna över till plåten Det gör inget om de inte blir lika, det är ofrånkomligt då degen är så lös, bara de blir ungefär lika stora!
Brödet går att grädda direkt utan ytterligare jäsning.
Jättegoda med knaprig yta samma dag. Nästa dag fortfarande goda men lite segare. De är också härliga att rosta, då blir de som nybakade igen. ( delade innan på mitten förstås)
Frys in och ta fram de du behöver sen.
Inte många, inte heller dyra ingredienser. Inga konstiga tillsatser. Minimal arbetsinsats.
Inga maskiner som behöver plockas fram. Inget bakbord som behöver rengöras, bara en plåt som lättast blir ren om man häller på kallt vatten som får stå en stund.
Förutom plåtarna från ugnen men de kommer man ju ändå inte ifrån.
Otroligt enkelt alltså! Jag lovar att du inte kommer att misslyckas!
Lycka till! :-)
/ kram Maria