Kan man lita på det de säger?
DATUM: 2017-02-05
Hans födelsedag blev dock inte firad mera än att vi åt en köpt bakelse tillsammans. Eller, vi åt faktiskt varsinn bakelse. Och till middag blev det en pizza men där blev det en som vi delade på.
Kategorier ►:
Allmänt,
Sånt jag funderar över...
Jag börjar bli bortskämd med blombuketter här hemma!
För några dagar sedan ringde blombudet på dörren igen och hade en blombukett att överlämna.
Den här gången var det väl inte helt min bukett då det var gubben min som fyllde år, men jag har fått veta att även jag fick vara med på ett hörn i hälsningen.
För några dagar sedan ringde blombudet på dörren igen och hade en blombukett att överlämna.
Den här gången var det väl inte helt min bukett då det var gubben min som fyllde år, men jag har fått veta att även jag fick vara med på ett hörn i hälsningen.
Och oavsett vem som är ägare till buketten så får jag ju njuta lika mycket av blommorna! :-)
Hans födelsedag blev dock inte firad mera än att vi åt en köpt bakelse tillsammans. Eller, vi åt faktiskt varsinn bakelse. Och till middag blev det en pizza men där blev det en som vi delade på.
Vi kommer att fira hans födelsedag lite längre fram så då blir det tårta att baka. Inte mig emot för ni som följer mig vet ju att det är något av en favoritsyssla.
I går lyxade vi till med en riktigt god middag. Kalkonfilé med vitvinssås och stekt potatis.
Det är bara andra gången jag ger mig på kalkonfilé men oj så bra det blir!
Det finns att köpa från frysdisken så en lyxig och mager köttbit att ha hemma.
Jag ugnsstekte den på låg värme, ca 120 grader med termometern. Satte stopptid på 73 grader och lät den sen gå upp till 75 för säkerhets skull.
Köttet blev saftigt och otroligt mört. Svensk var den enligt uppgifterna på förpackningen och märkt med svensk fågels egen logga så då borde det ju stämma..
I går lyxade vi till med en riktigt god middag. Kalkonfilé med vitvinssås och stekt potatis.
Det är bara andra gången jag ger mig på kalkonfilé men oj så bra det blir!
Det finns att köpa från frysdisken så en lyxig och mager köttbit att ha hemma.
Jag ugnsstekte den på låg värme, ca 120 grader med termometern. Satte stopptid på 73 grader och lät den sen gå upp till 75 för säkerhets skull.
Köttet blev saftigt och otroligt mört. Svensk var den enligt uppgifterna på förpackningen och märkt med svensk fågels egen logga så då borde det ju stämma..
För ett tag sedan läste jag en intressant artikel i vår dagstidning.
Det var företaget Svensk fågel som hade gjort en undersökning genom att fråga 71 olika butiker om vilket ursprungsland butikens grillade kycklingspett i delikatessdisken kom från.
Det var 71 stora matkedjor som ICA, COOP, Hemköp...
De allra flesta butiker hade sagt att det var svensk kyckling i deras kycklingspett.
Men det visade sig att nästan alla hade helt fel.
Det var bara 5 av 71 butiker som faktiskt hade svensk kycklig. Det vanligaste var att kycklingen kom från Thailand!
Hela 45 butiker av 71 hade kyckling från Thailand.
10 av 71 butiker hade kyckling från Bulgarien.
8 av 71 hade kyckling från annat EU-land.
Inte svenskt alls alltså!
Och ändå sa alltså de flesta att kycklingen var svensk!
Det är iofs inte farligt att äta kyckling från annat land än Sverige men om man tror att man köper en svensk vara vill man ju inte få något från tex Thailand!!
Enligt livsmedelsverket finns regler om ursprungsmärkning för kött från svin, får, get och fjäderfä som gäller sedan den 1 april 2015. Ursprungsmärkning krävs då för färskt, kylt eller fryst kött av svin, får, get och
fjäderfä.
Men, det står också på deras sida att: "reglerna gäller exempelvis inte för kött som värmebehandlats, rimmats, panerats eller kryddats (inklusive marinerats)"
Det innebär alltså att det inte finns någon regel om att märka upp vilket ursprungsland köttet har om man väljer ett tillagat kött från delikatessdisken.
En av många bra anledningar till att välja Svenskt istället för Thailändskt är för att minska risken för resistenta bakterier! Men även för att vi i Sverige har bättre djurhålling.
Läs gärna mera om det här på kronfågels egen sida!KRONFÅGEL
Många lockas av billigare priser på det utländska köttet. Men visst är det väl konstigt att kycklingkött som transporteras så långt som från Thailand ska vara billigare än de som föds upp i vårt eget land! Det är inte svårt att förstå att det måste finnas en hake!
Det finns anledningar till att det är billigare. Vi får helt enkelt det vi betalar för!
Men just nu är det slutbabblat om gula fåglar. Jag ska istället ta mig en flygtur runt om i Sveriges avlånga land och hälsa på hos er andra som skriver.
Det borde vara en rätt så klimatsmart resa! Och säkert givande också!:-)
Ha en fortsatt fin söndag!
Kram / Maria