Nej ibland är den feta maten inte så fet som den verkar!
DATUM: 2011-01-23
I dag lyxade vi till med oxfilé, potatisgratäng, bearnaisesås och rödvinssås! Vi hade köpt en fryst hel oxfilé tidigare när det var extrapris och jag sågar då helt enkelt ut en bit av den frysta med en brödsåg och steker bara en liten bit för två! En fet och inte så nyttig måltid kan man tänka men nej då!
Det här var en måltid som passade hjärtat också! Bearnaisesåsen är egentligen ingen riktig bearnaisesås som annars innehåller en massa smör eller pulver-bejja med en massa transfetter utan det här är en riktig fuskmodell som ändå liknar originalet rätt bra!
Potatisgratängen som ska innehålla en massa grädde var också av mager variant. Oxfilén var stekt i grillpanna så det var inte mycket fett som stannade på den!
Jag tog för små tallrikar bara! Bilden, som f.ö. inte ser mycket ut för världen hade blivit mycket snyggare med en större tallrik! Nu ser det bara ihoptryckt ut eftersom jag ville ha en hel del grönsaker till också. Grönsakerna som delvis är gömda av den övriga maten var tomater, avocado, strimlad morot, och purjolök.
Till maten drack vi ett glas rött gott vin som ju också är bra för hjärtat!
Så här gjorde jag: (jag improviserar rätt mycket)
Allt är beräknat för 2 personer och passar även dig som äter glutenfritt!
Potatisgratängen:
Skala 4 potatisar (ca 350g) och skiva dem. Skölj dem inte efter att du skivat dem så behåller du mera stärkelse från potatisen. Lägg potatisskivorna i 2 dl lättmjölk och låt dem koka tills de blivit något mjuka. ( då blir mjölken tjock från potatisen och det behövs inte grädde) Häll sedan ner potatisarna och mjölken i en ugnsfast form som du smort lite. Krydda med svartpeppar salt och vitlökspulver eller ha i riktig vitlök efter smak.
Ställ in formen i 200 grader och häll på ½ dl matlagningsgrädde 15% efter ett tag. Gräddningstiden beror på potatissort så håll koll på hur pass fast potatisen är. I slutet av tiden kan du strö på ½ dl riven ost om du vill.
Det blir självklart inte lika lyxig gratäng som de med grädde men fullt acceptabel ändå!
"Bearnaisesåsen":
Häll mjölken i en kastrull.
Tillsätt Smör- & rapsoljan
och matlagningsgrädden
Rör i Maizena redning, salt, dragon och gurkmeja
Koka ihop nån minut. Klart!
Rödvinssåsen:
Kategorier ►:
RECEPT
Det här var en måltid som passade hjärtat också! Bearnaisesåsen är egentligen ingen riktig bearnaisesås som annars innehåller en massa smör eller pulver-bejja med en massa transfetter utan det här är en riktig fuskmodell som ändå liknar originalet rätt bra!
Potatisgratängen som ska innehålla en massa grädde var också av mager variant. Oxfilén var stekt i grillpanna så det var inte mycket fett som stannade på den!
Jag tog för små tallrikar bara! Bilden, som f.ö. inte ser mycket ut för världen hade blivit mycket snyggare med en större tallrik! Nu ser det bara ihoptryckt ut eftersom jag ville ha en hel del grönsaker till också. Grönsakerna som delvis är gömda av den övriga maten var tomater, avocado, strimlad morot, och purjolök.
Till maten drack vi ett glas rött gott vin som ju också är bra för hjärtat!
Så här gjorde jag: (jag improviserar rätt mycket)
Allt är beräknat för 2 personer och passar även dig som äter glutenfritt!
Potatisgratängen:
Skala 4 potatisar (ca 350g) och skiva dem. Skölj dem inte efter att du skivat dem så behåller du mera stärkelse från potatisen. Lägg potatisskivorna i 2 dl lättmjölk och låt dem koka tills de blivit något mjuka. ( då blir mjölken tjock från potatisen och det behövs inte grädde) Häll sedan ner potatisarna och mjölken i en ugnsfast form som du smort lite. Krydda med svartpeppar salt och vitlökspulver eller ha i riktig vitlök efter smak.
Ställ in formen i 200 grader och häll på ½ dl matlagningsgrädde 15% efter ett tag. Gräddningstiden beror på potatissort så håll koll på hur pass fast potatisen är. I slutet av tiden kan du strö på ½ dl riven ost om du vill.
Det blir självklart inte lika lyxig gratäng som de med grädde men fullt acceptabel ändå!
"Bearnaisesåsen":
- 1 dl lättmjölk
- 2 msk Arlas Smör- & rapsolja
- ½ dl matlagningsgrädde 15%
- 1msk Maizena redning till ljus sås (Perfekt att reda med! Klumpar inte så det är bara att hälla! Glutenfritt men jag använde ofta det även innan jag fick veta att jag inte tålde gluten!)
- ½ tsk salt
- 1tsk torkad dragon
- ¼ tsk gurkmeja
Häll mjölken i en kastrull.
Tillsätt Smör- & rapsoljan
och matlagningsgrädden
Rör i Maizena redning, salt, dragon och gurkmeja
Koka ihop nån minut. Klart!
Rödvinssåsen:
- 1½ dl lättmjölk
- ½ dl matlagningsgrädde 15%
- 1 msk Arlas Smör- & rapsolja
- 1tsk Kikkoman soja
- 1 msk rött vin
- ½ krm svartpeppar
- 1½ msk Maizena redning till brun sås
- salt efter smak