Saffransbiscotti utan ägg och mjölk / veganska
DATUM: 2018-12-12
Kategorier ►:
Allmänt
Det är mycket kring julen nu.
Jag bakar och fixar och dagarnas 24 timmar verkar alltid bli för korta. Åtminstone om man ser till allt jag vill hinna med.
Men kroppen tycker timmarna är mer än nog.
Jag känner ingen stress och inga krav men det är frustrerande när vad man vill mer än vad man orkar.
Mellan allt det roliga så försöker jag också få in träningspass i vårdcentralens träningslokal.
Jag har fått övningar anpassade för min värk i kroppen.
Det är bra, det behövs, men jag tycker det är så tråkigt!
Jag var där idag, men på eftermiddagen har jag gjort något roligare, saffransbiscotti.
Igen...Jag hade gjort såna i november också men de råkade ta slut. Hihi!
Jag har skrivit ner receptet här på bloggen för några år sedan men jag har uppdaterat det lite så här kommer receptet på hur jag gör dem nu.
Supergoda saffransbiscotti utan ägg och mjölk (veganska)
Ingredienser:
150 g Mandel ( jag brukar ta hälften pistage och hälften vanliga mandlar men det är en smaksak.)
150 g Växtbaserat margarin
3 dl Havremjölk (Jag använder oatly ikaffe, den är superbra till det mesta!)
2 1/2 dl Socker
Rivet skal från en ekologisk apelsin
ca 7 1/2 dl Vetemjöl
3 1/4 tsk Bakpulver
3 paket Saffran - (1,5 g )
Instruktioner:
*Smält margarinet och låt det svalna.
*Ta ett skedblad och dra flera gånger över det oöppnade saffranspaketet så att saffranet mals sönder i påsen innan det öppnas. Klipp upp paketet med saffran och häll ut saffranet över det smälta margarinet. Riv upp hela påsen så att verkligen allt det goda saffranet kommer med!
*Rör sedan saffranet med det smälta margarinet så att det blir riktigt blandat.
*Vispa ihop sockret med havremjölken. Använd gärna elvisp och vispa ca 1 min.
*Tillsätt saffransmargarinet, mandeln, apelsinskalet och mjölet där du i förväg rört ner bakpulvret.
*Arbeta ihop det hela till en deg som ska vara småkletig men gå att knåda ihop till en boll.
Låt gärna stå och svälla en stund, 10-20 minuter innan du ev. tillsätter mera mjöl.
Ett tips är att använda engångshandskar, då du hanterar degen,då är det mycket lättare att arbeta med en kletig deg.
Dela degen i sex ungefär lika stora delar och lägg de avlånga degklumparna direkt på plåten som är bakpappersklädd. Varje bit ska bli ungefär lika lång som plåtens kortsida.
Forma där en "rulle" genom att trycka ihop degen och platta till den, den blir rätt så fyrkantig och inte rund men det gör ingenting.
Grädda i ugn på 175 grader i ca 18-20 minuter, låt svalna något och skär i bitar.
Sprid ut delarna över plåten och torka sedan biscottin i ugnen på ca 100 grader i en timma eller tills de är hårda. Ytan ska vara helt hård men de kan vara lite lätt mjuka i mitten då de kommer r ugnen, de torkar mer då de svalnar.
Öppna ugnen lite snabbt emellanåt och släpp ut ångan. Eventuellt kan du t.om behöva torka av fukten från ugnsluckans insida.
Låt sedan skorporna ligga på ett galler så att de säkert är torra och hårda innan de hamnar i en burk.
Ät och njuuut! :-)
I morgon är det Lucia, då ska vi mumsa saffransbiscotti och pepparkakor. Kanske blir det lite glögg också. Det äääär ju så gott!
Ha en fortsatt fin kväll och ha en toppenfin Lucia!
Kom ihåg att inte stressa nu såhär innan 24 december! Gör sånt som känns bra för just dig!
Ta hand om er! ❤
kram / Maria