Min morsdag
DATUM: 2015-05-31
Kategorier ►:
Allmänt,
RECEPT,
Veganska recept
Det blev en otroligt mysig morsdag hemma hos äldsta dottern tillsammans med mina andra två barn.
Jag hade med mig mjölk-och -äggfritt matbröd och veganska prinsessbakelser.

De hade blivit lite skamfilade under färden men det påverkade ju inte smaken! :-)
Vi satt länge och fikade kaffe, bröd, skorpor och en massa goda tillbehör. Jordnötssmör, frukt och grönsaker i skivor. Och för oss som äter mjölkprodukter fanns också ost. Sen blev det bakelserna.
Det var så otroligt mysigt. Vi satt alla och pratade om allt och inget och tiden bara sprang iväg!
Det blir alltför sällan nuförtiden som vi träffas allihopa. Men det brukar bli lite oftare under sommaren.
I påskas hade jag bakat veganska toscakakor och det fanns några kvar av dem i frysen så de fick också hänga med till morsdagsfikat.
De kakorna hade jag tidigare lovat att ge recept på så det kommer här:

GODA KOLATOSCAKAKOR- VEGANSKA
Ingredienser:
2½ dl vetemjöl
125 g mjölkfritt margarin
3/4 dl strösocker
1krm salt
2 msk vatten
fyllning:
2 dl havrevispgrädde (så fet som möjligt)
1 dl sirap
1 dl socker
1 krm salt
1msk + 3 msk vetemjöl
1,5 dl mandelflan.
topping: 1 nypa flingsalt
Gör så här:
Blanda mjöl socker, salt och margarin till en smulig massa. Tillsätt vatten och blanda snabbt ihop en deg.
Sätt ugnen på 200°. (jag använde varmluft) Tryck ut degen i aluminiumformar eller liknande mazarinformar.. Förgrädda ca 9 minuter tills de får lite färg. Stäng inte av ugnen. De ska gräddas lite mera sen.
Blanda grädde, sirap, socker och salt i en vid kastrull. Låt det koka till en kola under omrörning ca 10 minuter.
Sikta ner 1 msk vetemjöl under omrörning. Låt koka 2 minuter. Tillsätt mandlarna. Låt puttra en stund till och sikta under tiden ner ytterligare 3 msk vetemjöl. (Rör under tiden och tillätt mjölet eftersom.)
Totalt ska smeten koka ca 20 minuter. Men se upp så det inte bränns!
Klicka ut kola-smeten i de förgräddade formarna . (Jag tog inte riktigt allt.)
Sätt in formarna i ugnen igen och grädda nån minut tills smeten fått lite lätt färg. ( jag hade inne mina ca 5 minuter) Strö över lite flingsalt när de kommit ur ugnen. Ät och njut! :-)
I morgon hörs det bli ännu en regnig dag men förhoppningsvis så kommer den efterlängtade solen sen!
Jag hoppas ni haft en fin morsdagshelg och att den kommande veckan blir toppen!
Kram