Hjälp! Mjölkfri tårta med mjölk går ju inte!
DATUM: 2011-02-16
Jag har tidigare bakat "vanliga" bullar efter ett eget recept som jag verkligen gillade! Resultatet blev alltid bra! Lägger in receptet här lite senare. När jag så skulle försöka mig på med glutenfria bullar så ger jag mig inte förrän de blir lika goda som de med vanligt vetemjöl! Det SKA gå! Och det gjorde det!
Så där har jag alltid resonerat! Har ju haft allergiska barn och jag har fått exprimentera mig fram till diverse lösningar.
Ofta föll lotten på mig, som var allergiombud på skolan att baka till skolornas olika tillfällen med tårtor och de som
jag skulle göra var förståss de allergivänliga. Nån glutenfri gjorde jag däremot aldrig.
Det jag minns mest var när jag skulle baka en tårta som skulle vara fri från ägg, mjölk, soja, jordgubbar, citrus och nötter! Det skulle bli två tårtor.
Och eftersom jag anser att man inte ska få något sämre bara för att man är allergisk utan snarare bättre så var jag väldigt laddad inför uppgiften!
Som alla med kännedom om allergi vet, så gäller det att inte ha en endaste droppe eller smula av något som man inte tål så det gäller att arbeta med rena varor utan "smitta" från något och med rena redskap.
Jag jobbade länge med tårtorna och fick dem tillslut klara och ställde dem i kylskåpet. Klockan var mycket och jag såg fram emot att få gå i säng för att äntligen få sova. Innan jag går i säng så öppnar jag kylskåpet och ser till min fasa att en mjölkförpackning från översta hyllan i kylskåpet läker och har droppat mjölkdroppar ner på tårtona! De var nu helt värdelösa!
Det var bara att sätta sig i bilen och åka till Statoil som hade nattöppet där jag fick handla nya råvaror! Både hallon och mjölkfritt margarin var nämligen slut efter baket!
Sen var det bara att börja om från början med sockerkaksbak och sedan garnering. Det blev två nya tårtor tillslut och jag fick riktigt sent gå och lägga mig!
Det finns ett ordspråk som min mamma ofta säger: "man ska inte gråta över spilld mjölk!" Men här var det nära att jag gjorde det!
Mina barn som tålde mjölk då, fick däremot äta en massa tårta i flera dagar för de med mjölkdroppar på fick ju bli kvar hemma!
Kategorier ►:
Allmänt
Så där har jag alltid resonerat! Har ju haft allergiska barn och jag har fått exprimentera mig fram till diverse lösningar.
Ofta föll lotten på mig, som var allergiombud på skolan att baka till skolornas olika tillfällen med tårtor och de som
jag skulle göra var förståss de allergivänliga. Nån glutenfri gjorde jag däremot aldrig.
Det jag minns mest var när jag skulle baka en tårta som skulle vara fri från ägg, mjölk, soja, jordgubbar, citrus och nötter! Det skulle bli två tårtor.
Och eftersom jag anser att man inte ska få något sämre bara för att man är allergisk utan snarare bättre så var jag väldigt laddad inför uppgiften!
Som alla med kännedom om allergi vet, så gäller det att inte ha en endaste droppe eller smula av något som man inte tål så det gäller att arbeta med rena varor utan "smitta" från något och med rena redskap.
Jag jobbade länge med tårtorna och fick dem tillslut klara och ställde dem i kylskåpet. Klockan var mycket och jag såg fram emot att få gå i säng för att äntligen få sova. Innan jag går i säng så öppnar jag kylskåpet och ser till min fasa att en mjölkförpackning från översta hyllan i kylskåpet läker och har droppat mjölkdroppar ner på tårtona! De var nu helt värdelösa!
Det var bara att sätta sig i bilen och åka till Statoil som hade nattöppet där jag fick handla nya råvaror! Både hallon och mjölkfritt margarin var nämligen slut efter baket!
Sen var det bara att börja om från början med sockerkaksbak och sedan garnering. Det blev två nya tårtor tillslut och jag fick riktigt sent gå och lägga mig!
Det finns ett ordspråk som min mamma ofta säger: "man ska inte gråta över spilld mjölk!" Men här var det nära att jag gjorde det!
Mina barn som tålde mjölk då, fick däremot äta en massa tårta i flera dagar för de med mjölkdroppar på fick ju bli kvar hemma!