Coca cola och cancer
Det är säkert många som hört att USA är extrema med sin märkning med varningstexter. Den märker hellre varorna med en varning i förebyggande syfte än att riskera ett åtal. Där verkar man nämligen kunna stämma företag för det mesta!
Jag läste nyligen om en man som bodde på ett hotell i Sam Fransisco. I lobbyn satt där en lite annorlunda skylt där det bland annat stod (fritt översatt): Kemikalier som kan orsaka cancer eller missbildningar kan finnas i denna fastighet.
Skylt i hotellfoajén på Powell Hotel, San Francisco (Foto: Mattias Öberg)
Han skrev att genom märkning lägger man över ansvaret på medborgarna. Ville man bo på detta hotell skulle man i alla fall vara informerad om riskerna.
Och så är det ju med reglerna i USA. Man tar inga risker.
Det finns en hel del kända och verkligen löjliga exempel på detta.
- Strykjärnstillverkaren Rowenta varnar sina kunder
för att stryka kläderna medan de fortfarande har
dem på sig. - När Apple lanserade iPod Shuffle medföljde
varningstexten "Ätes inte". - Hårtork: Varning! Använd aldrig hårtorken när du sover.
- Stålmansdräkt för barn: Varning! Detta plagg gör inte att du kan flyga.
- Fiskedrag med trippelkrok: Varning! Kan skada vid nedsväljning.
- Dammsugare: Varning! Sug inte upp brinnande föremål.
-
Diskmaskin: Varning! Låt inte barn leka i diskmaskinen.
Men de töntiga skyltar påverkat kanske användningen av kemikalier i Sverige också.
Coca-Cola och Pepsi som säljs i butiker i Kalifornien får nya recept. Detta för att undvika att flaskor och burkar får etiketter som talar om att dryckerna är cancerframkallande.
... De nya blandningarna innehåller mindre andel färgämne, än de ordinarie recepten. Det är själva färgämnet i den bruna läsken som innehåller substansen 4-metylimidazol som enligt ny kalifornisk lag listas som cancerframkallande, vid ett visst gränsvärde.
I en undersökning som har gjorts vid Världsorganisationens internationella cancerforskningscentrum (IARC) klassificeras sockerkulören ammoniaksulfit (E150d) som ett av de 249 ämnen som kan orsaka cancer hos människan. Det handlar särskilt om 4‑MEI (4‑metylimidazol), som är en oönskad slaggprodukt från ammoniakbaserad godisframställning.
Färgämnet får man genom att man låter socker reagera med ammoniak och sulfiter vid hög temperaturer. Denna reaktion leder till bildande av 2-methylimidazole och 4-methylimidazole, som båda är kemikalier, kända för att orsaka cancer hos däggdjur. Kemikalierna används för att skapa coca colans bruna färg. Färgen är helt och hållet kosmetisk och tillför inte något till smaken.
Livsmedel som har mer än gränsvärdet tillåter måste märkas med etiketter som varnar för cancer.
Coca-Cola Company säger till Associated Press att det nya receptet kommer att gälla all Coca-Cola som säljs i USA inom kort.
Bolaget försäkrar dock att det inte är några cancerlarm som ligger bakom beslutet att ändra receptet för all läsk, utan att det helt enkelt underlättar tillverkningen i fabrikerna att receptet är detsamma för hela den amerikanska marknaden.
– Det finns inga vetenskapligt belagda risker för folkhälsan med vår läsk som kräver att man har en cancervarning på produkterna, men vi tar det här steget för att slippa få de här etiketterna, säger talespersonen Diana Garza-Clarante till AP.
Branschorganet American Beverage Association medger att substansen i en vetenskaplig studie har visat en högre cancerrisk för möss och råttor, men att det inte finns bevis för att kemikalien påverkar människor.
4-methylimidazole (4-MI) kan orsaka cancer hos manliga och kvinnliga möss samt mononukleära leukemi hos honråttor, detta enligt en NTP-studie. Andra NTP-studier har funnit att 2-methylimidazole orsakar levertumörer hos manliga och kvinnliga möss, tyroideatumör hos hanmöss, och precancerösa förändringar på sköldkörteln hos honmöss. Hos råttor orsakade 4-MI en ökad frekvens av tumörer i tyroideafolliklarna hos honråttor och ökad grad av hyperplasi i tyroideafolliklarna hos manliga råttor.
Coca cola innehåller ungefär 200 mikrogram av 4-MIE i en halvliters flaska. Det är mer än 12 gånger den tillåtna gränsen enligt det amerikanska regelverket, och det endast i en ½-liters flaska. Eftersom många människor dricker flera flaskor om dagen, så kan mängderna bli gigantiska. De cancerframkallande riskerna ökar självklart i samma takt som den ökade mängden.
Coke Company arbetar tillsammans med sin leverantör av ingrediensen med att få ner halterna av 4-MEI, inte för att det innebär fara för hälsa utan för att möta kraven som ställs i Kalifornien. "Jag vet inte om detta kommer påverka halterna i det koncentrat som vi använder här i Sverige", säger Peter Bodor, informationsdirektör, Coca-Cola Enterprises Sverige AB.
Jag kollade på en pepsiflaska som vi hade här hemma och den innehåller fortfarande E150d
Jag kommer ändå att fortsätta dricka Coca Cola men man kanske inte ska dricka mängder men det gör jag ändå inte för att slippa rulla fram!
Nästa år då vi inte har lika mycket som ska göras så får det nog bli lite saftkokning. Det borde väl ändå vara bra att dricka hemkokt saft! Lite vitaminer får vi inpå då också och det kan ju vara bra!