Det här är första dagen på resten av ditt liv!
Här kommer då årets första inlägg från mig.
Vi firade in nyåret i vårt hus på landet och där låg det mobila nätet nere så det fanns ingen chans till någon uppdatering men nu är vi hemma igen så då får man passa på att skriva här.
Vi hade ett lugnt och skönt firande i huset, bara jag och min sambo. Första året som jag bara såg nyårsraketer på något annat ställe än TV´n.
Men det blev ändå ett fint firande med god mat eftersom vi hade tagit med oss ingredienser för en 3-rätters middag.
Till förrätt gjorde jag en klassisk räkcocktail. Lite tråkigt 80-taligt kanske men så otroligt gott!
Eftersom det är lite sparsamt med vad som finns i köksskåpen än så länge så serverade jag räkcoktailen i vanliga vinglas men det gick ju bra!
Till själva räksalladen hade jag varvat sallad, gurka, tomater avacado och räkor. Sedan ringlade jag hemmalagad Rhode island-dressing över. Toppade med citron och dill. Riktigt gott och väldigt frächt!
Rhode Island – dressing :
2 dl gräddfil
ca 2- 3 msk chilisås
2 msk majonäs
2 tsk saft från pressad citron
1 nypa socker.
Rör ihop alla ingredienser och låt stå kallt 1 timme innan servering.
Till varmrätt blev det oxfilé. Det finns absolut inget godare! Men vi båda är noggranna med att det ska vara svenskt kött så billigt är det ju inte! Men det är värt det! Vi äter hellre enkelt flera dagar så man kan lyxa till det med oxfile ibland. Går ju dessutom bra om det inte är så många man ska servera. Nu blev det ju bara en middag för två!
Allt kött som vi köper ska vara svenskt. Jag vill veta att djuren har haft det bra innan de slutar sina dagar och förhoppningsvis så har de haft bättre här än i andra länder då vi har rätt så stränga regler. Vi köper inte ens danskt kött, har hört allt för mycket negativt om det. Salmonella-smitta är ju större där också sen har jag hört att djuren inte har det bra där. Så svenskt kött eller inget kött blir det för oss! Nåja, till menyn då!
Till oxfile´n serverade jag grönpeppar-sås. Jag har inget recept på det då jag som oftast bara lagar utan recept och smakar mig fram tills det käänns bra. Jag lyxade till det med riktig grädde men spädde ut med lite vatten också. Det smakar så himla gott ändå och blir åtminstone lite mindre fett. Prova! Det märks inte på smaken! Såsen smakas av med lite konjak. Det blir en otroligt god smak av det! Grönpeppar är min favorit. Inte så fruktansvärt stark men mycket smak!
Oxfilén vill vi båda ha med rosa kärna. Hellre mot rare än mot Welldone. Då är det som mörast!
Jag läste vilka temperaturer det är på Leilas sida:
Oxfilé
Rare = 55 grader
Medium = 62 grader
Well done = 68 grader
Till köttet serverade jag potatiskaka i små formar på sidan om. Egentligen ska det vara riven potatis där men något rivjärn hade jag inte så det blev strimlad potatis. Potatisen varvades med västerbottensost, svartpeppar och salt. Heeelt otroligt gott var det! Som lite dekoration blev det bara sallad, gurka tomat och ärtskott. Ärtskott är en rätt så nyfunnen grönsak för oss. Smakar jättegott och är fin som dekoration. Till varmrättten blev det rött vin Raimat. (låter det bekant så är det just det vinte de dricker i filmen Änglagård. Riktigt gott vin! Både rött och vitt!)
Oxfilé med grönpepparsås
Till efterrätt blev det en exotisk fruktsallad serverad med lite lite chokladmousse och apelsingrädde. Apelsingrädde är helt enkelt vispad grädde smaksatt med apelsin , socker och vaniljsocker. Det var bl.a mango, passionsfrukt och apelsin.Jättegott och fräscht!
Efterräten fick vi äta efter tolvslaget då vi blev så mätta av middagen men jag glömde jag att ta en bild på den.Till efterrätten blev det lite aprikoslikör.
Vi hade en fantastisk nyårsafton! Men vi missade att se betjänte! Då var jag mitt uppe i middagsbestyren!
Som tur är finns ju youtube att se den på! Ha nu ett riktigt riktigt fint nytt år allihopa!