Drottningens frukttårta
DATUM: 2013-09-17
Kategorier ►:
Allmänt,
Kakor och annat gott,
RECEPT
I helgen hade vi svärmor här. Vi firade hennes 81-årsdag så även hennes barnbarn och barnbarnsbarn var här. Jag hade bakat en tårta som vi mumsade på efter att ha ätit kyckling till middag.En rätt så kryddad kyckligrätt tyckte vi alla, eller nästan alla, födelsedagsbarnet har med åldern tappat en hel del av smaklökarna så hon tyckte det var lagomt kryddat! :)Tårtan gjordes kvällen innan helt på improvisation och ska sanningen fram så blev det också i all hast och inte så prydligt. Den enda planen jag hade var att det inte skulle bli allt för söt. Men resultatet blev helt klart godkänt enligt tårtätarna. Jag ska försöka skriva ner receptet här.
DROTTNINGENS FRUKTTÅRTA (Namnet hittade jag på men inte från utseendet utan från innehållet)

- Så här gör du tårtbotten ( den absolut bästa till de flesta tårtor)Tårtbotten går snabbt att göra (arbetet ta ca 5 minuter) och kan med fördel bakas långt innan tårtan ska göras och sen frysas in. Lägg bara lite folie runt om. Den dagen tårtan ska göras tar du bara fram den en stund innan. Det går lätt att dela den även om den är halvfrusen och det är bara en fördel att tårtan håller sig lite extra kall under tillverkningen!
Botten (de första siffrorna är för en mindre, vanlig sockerkaksform, inom parantes är för en större)
- 2 (3) ägg
- 2 (3) dl socker
- 1 (1,5) dl potatismjöl
- 1,5 (2 ¼) dl vetemjöl
- 2 (3) tsk bakpulver
- 2 (3) tsk vaniljsocker
- 1 (1½) dl hett vatten
- Sätt ugnen på 200 grader. Smörj och bröa en sockerkaksform.Vispa ägg och socker poröst. Blanda mjölsorterna bakpulver och vaniljsocker. Rör försiktigt ner det i de vispade äggen. Tillsätt det heta vattnet och häll smeten i formen.Grädda i nedre delen av ugnen ca 30 min. (lite längre med stor form). Den är klar då den släpper formen något. du kan också kolla om den är klar med en tandpetare. Stickan ska vara torr, då är kakan klar.
- Dela kakan i tre delar.
- Fyllningen till den här tårtan blev vaniljkräm på den nedre delen. Jag fuskade lite och använde mig av inte av hemmagjord utan det blev ekströms (den som ska kokas, den smakar bättre än den snabba). Krämen piffades till lite med vaniljpulver ( alltså det svarta pulvret som är gjort på vaniljstång, inte vaniljsocker) och lite grädde.
- Nästa del fick en drottningfyllning. Jag blandade helt enkelt blåbär och hallon, lika delar, lite socker och värmde sen i mikron lite (inte kokade till sylt). Värmen var bara för att sockret skulle blanda sig bättre. När bärblandningen svalnat, då blandade jag bären med vispad grädde. Drottning och grädd-blandningen bredde jag på nästa botten. (Sylt av blåbär och hallon kallas ju för drottningsylt därför namnet drottning)
- Uppe på tårtan blev det konserverad frukt och färska hallon som fick lite gelé uppe på. Jag tog spadet från konservburken som vätska. Sen var det bara att följa anvisningarna på gelantinförpackningen)Jag spritsade grädde i ett tunnt lager på kanten och dekorerade med gröna marsipanblad. (De är enkla att göra! Kavla bara grön marsipan mellan plastfolie och skär ut blad i lämplig storlek med en kniv)
Sen är det bara att få tårtan snabbt i kylskåpet så får den stå där och gotta sig tills nästa dag!