Recept äggfri mjölkfri deg till pepparkakshus

Här kommer receptet på pepparkaksdegen. (som också är farligt god som deg!) Hihi!
Du väljer själv om du vill lyxa på med smör. Annars går det lika bra med margarin.
Använder man mjölkfritt margarin passar den även de som äter veganskt.
Ingredienser:
250 g smör
2 dl ljus sirap
4 dl socker
2 msk kanel
1 msk malen kardemumma
1 msk malda kryddnejlikor
1 tsk mald ingefära
2 dl vatten
1 msk bikarbonat
13 dl vetemjöl
Gör så här:
1. Smält smör tillsammans med sirapen i en kastrull
2. Mät upp socker och alla kryddor i en stor bunke
3. Slå över det smälta smöret och sirapen och rör om ordentligt
4. Häll i vattnet och rör om igen, låt blandningen svalna till rumsvarmt
5. Blanda mjöl och bikarbonat ordentligt och sikta ner i smeten och blanda väl. Degen blir ganska lös, men den ska nu vila 1 helst 2 dagar innan den används och sväller då under tiden den vilar.
Obs!! Det här blir en stor deg! Jag gjorde ett rätt stort hus men det blev ändå många pepparkakor också! Så ska du bara göra ett litet hus typ de som finns att köpa i halvfabrikat, så kan du göra en halv deg.

Tänk på att stora och små bitar behöver olika lång gräddningstid så lägg ungefär samma storlek av delarna på plåten.
Ett tips jag lärt mig är att lägga husdelarna på en kall plåt. Jag gör så här:
Jag tar ut is ( såna där ispåsar som blir istärningar, eller flera istärningsfack) och lägger dem på en plåt eller bricka.
Pepparkakdelarna bakar jag ut på ett bakplåtspapper genom att baka ut degen direkt på papperet. Lägg sen ut mallarna för husdelar i ungefär samma storlek och skär ut runt. Lyft sedan bort resterande deg. Nu ligger delarna där utan att de behöver flyttas.
Läggbakplåtspapperet med pepparkaksbitarna på en plåt.
Innan plåten åker in i ugnen får plåten stå på isen en stund. Då är plåten ordentligt kyld när den åker in i ugnen. Jag har lärt mig att bitarna inte förändras lika mycket under gräddningen då.
Delar som ska bli pepparkakshus behöver gärna gräddas lite extra för att inte riskera att bli mjuka så ta inte ut dem för tidigt.
Grädda i 175 grader mellan 5-20 minuter beronde på storlek! Liten storlek 5 min hel vägg 15-20 min.
Kolla om delarna behöver skäras till något när de kommer ut ur ugnen genom att lägga mallen på den färdiggräddade pepparkaksbiten.
Använd en vass kniv. Du kan också använda ett rivjärn om du behöver jämna till större bitar.
Innan huset monteras kan delarna gärna ligga och torka några dagar. Eller så låter du plåtarna med pepparkaksbitarna stå i ugnen på eftervärme eller i alla fall låg värme,typ 50 grader. 30-60 minuter.
Själv limmar jag helst ihop huset med farligt varmt smält socker, men krisyr går också bra! Ska man limma med kristyr behövs dock en kristyr med äggvita. Annars håller den inte!
Vill du kan du dekorera huset innan det monteras. Det är ingen fara om det inte blir perfekt! Det blir fint ändå och med lite florsocker som du låter falla över huset så täcks ev misstag! ( använd gärna en tesil att sikta sockret med!)
Lycka till!