Vill du ha något riktigt gott till jul. Något som är enkelt att baka och som håller sig länge, då ska du baka saffransbiscotti eller saffransskorpor som de också kallas.
Tiden innan de blir klara tar en stund, men arbetsinsatsen är otroligt enkel och liten.
Jag har skrivit ner ett recept på saffransbiscotti tidigare men de innehåller precis som de flesta andra recept ägg. Nu när vi har veganer i familjen så ville jag hitta ett recept på äggfria och efter lite omarbetningar så blev det här resultatet.
Jag tycker de smakar precis som de "vanliga". Otroligt goda alltså!
Mandeln kan bytas till mörk choklad om du inte gillar eller inte tål mandlar.
Saffransbiscotti utan ägg och mjölk
Ingredienser:
Mandel - 100 g ( jag brukar ta hälften pistage och hälften vanliga mandlar men det är en smaksak.)
Växtbaserat margarin - 100 g
Mandelmjölk - 2 dl
Socker - 1 1/2 dl
Vetemjöl - ca 5 dl
Bakpulver - 2 tsk
Saffran - 1 g (två kuvert)
Instruktioner:
Hacka mandeln grovt.
Smält margarinet och låt det svalna.
Ta en slö matkniv eller ett skedblad och dra flera gånger över det oöppnade saffranspaketet så att saffranet mals sönder innan det öppnas. Klipp upp paketet med saffran och häll ut saffranet över det smälta margarinet. Riv upp hela påsen så att verkligen allt det goda saffranet kommer med!
Rör sedan saffranet med det smälta margarinet så att det blir riktigt blandat.
Vispa ihop sockret med mandelmjölken. Använd gärna elvisp och vispa ca 1 min.
Tillsätt saffransmargarinet, mandeln och mjölet där du i förväg rört ner bakpulvret.
Arbeta ihop det hela till en deg som ska vara småkletig men gå att knåda ihop till en boll.
Om du vill kan du nu hälla ut degen på mjölat bakbord och arbeta ihop den ytterligare lite med händerna. Eller om du är som jag, som älskar att baka men vill ha lite disk, så häller du bara ner lite mer mjöl i ett hörn av bunken och arbetar försiktigt in lite mera mjöl.
Dela i fyra delar och om du har degen har degen i.bunken, så tar du ena degklumpen direkt till plåten som är bakpappersklädd. Forma där en "rulle som av praktiska själv lätt blir kantig men det gör ingenting.
Eller så lägger du degen på ett bakbord, rullar varje del till en rulle som är lika lång som plåtens korta sida.
Lägg sen rullarna på bakplåtspappersklädd plåt och platta ut dem lite..
Grädda i ugn på 200 grader i ca 18-20 minuter, låt svalna något och skär i bitar.
Sprid ut delarna över plåten och torka sedan biscottin i ugnen på ca 100 grader i en timma eller tills de är riktigt hårda.
Öppna gärna ugnen emellanåt och släpp ut ångan eller låt luckan stå lite på glänt.
Du kan gärna låta skorporna ligga kvar i ugnen några timmar till på eftervärmen så att de säkert är hårda innan de hamnar i en burk.
Ät och njuuut! :-)