Kakbak
DATUM: 2018-08-30
Kategorier ►:
Allmänt,
Kakor och annat gott,
Veganska recept
Det blir lite glest med inlägg men nu är jag här och tänkte bjuda på lite fika! Hihi!
Idag har jag bakat kakor.
Jag som annars brukar ha hembakt i frysen mest hela tiden, har länge haft heeelt tomt av den varan.
Det har inte varit lätt att baka då handen fortfarande är så dålig men den sista tiden har också kroppen i övrigt varit besvärlig med extra mycket värk..
Men trots att kroppen krånglar så kände jag att det ändå var dax att fylla frysen med lite sötsaker.
Jag försökte mig på två nya recept, päronrutor och tigerkakor och snygga blev de inte men rätt så goda.
Dessutom blev det sega chokladsnitt.
Allt veganskt så alltså mjölkfritt och äggfritt så att min dotter som är vegan kan få samma sorts fika som oss andra!
Allt veganskt så alltså mjölkfritt och äggfritt så att min dotter som är vegan kan få samma sorts fika som oss andra!
Kakorna fick inför fotograferingen hamna på ett fat som jag hittade på loppis under sommaren.
Det är lätt att variera eftersom fatet kan bytas ut. Det gillar jag!
Chokladsnitten kanske jag delat tidigare men de är så goda så de kan isåfall komma med en gång till!
Det är lätt att variera eftersom fatet kan bytas ut. Det gillar jag!
Chokladsnitten kanske jag delat tidigare men de är så goda så de kan isåfall komma med en gång till!
Tigerkakorna hade så krångligt recept så de ska jag ändra lite. Återkommer med nytt recept sedan..
SEGA CHOKLADSNITT ca 50 st.
200 gram mjölkfritt margarin
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
2,5 -3 msk ljus sirap
1.5 msk vatten
3 dl strösocker
2 tsk vaniljsocker
3 msk kakao
5 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
1 kryddmått salt
2,5 -3 msk ljus sirap
1.5 msk vatten
Börja med att sätta ugnen på 200grader.
Blanda margarin, socker och vanlijsocker till en jämn smet med elvisp.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver noga och rör ner det med smörblandningen.
Rör ihop allt och tillsätt sedan sirap plus vatten och rör ihop till en deg.
Dela degen i 4 lika stora bitar ( jag brukar väga så får man dem enkelt jämnstora)
Forma varje bit till en lång längd.
Jag rullar dem inte utan lägger dem direkt på plåt med bakplåtspapper och formar längderna som kantiga längder. Tänk dig som 4 st jättelånga japp-godisar.
Strö på pärlsocker och tryck till lite lätt så det fastnar.
Sätt in i ugnen och grädda ca 9-10 min.
Ta ut kakorna och låt de svalna lite innan du skär upp dem, ju mera diagonalt desto längre kakor.
Blanda margarin, socker och vanlijsocker till en jämn smet med elvisp.
Blanda vetemjöl, kakao och bakpulver noga och rör ner det med smörblandningen.
Rör ihop allt och tillsätt sedan sirap plus vatten och rör ihop till en deg.
Dela degen i 4 lika stora bitar ( jag brukar väga så får man dem enkelt jämnstora)
Forma varje bit till en lång längd.
Jag rullar dem inte utan lägger dem direkt på plåt med bakplåtspapper och formar längderna som kantiga längder. Tänk dig som 4 st jättelånga japp-godisar.
Strö på pärlsocker och tryck till lite lätt så det fastnar.
Sätt in i ugnen och grädda ca 9-10 min.
Ta ut kakorna och låt de svalna lite innan du skär upp dem, ju mera diagonalt desto längre kakor.
--------------------------------------------------
PÄRONRUTOR
Botten:
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
3 dl vetemjöl
2 dl strösocker
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
0,5 kryddmått salt
1,5 dl sockerdricka
0,5 dl päron måltidsdryck koncentrat.
50 gram mjölkfritt margarin
Glasyr:
50 gram mjölkfritt margarin
2.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljsocker
2 msk pärondryck, lite mera koncentrerad än drickfärdig.
Ev. nån droppe grön hushållsfärg
Garnering:
Chokladströssel
1,5 dl sockerdricka
0,5 dl päron måltidsdryck koncentrat.
50 gram mjölkfritt margarin
Glasyr:
50 gram mjölkfritt margarin
2.5 dl florsocker
1.5 tsk vaniljsocker
2 msk pärondryck, lite mera koncentrerad än drickfärdig.
Ev. nån droppe grön hushållsfärg
Garnering:
Chokladströssel
Sätt ugnen på 190 grader.
Klä en liten långpanna ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
Botten:
Smält margarinet och tillsätt vätskan.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Häll i smörblandningen och rör om till en smet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda i ca 18 minuter eller tills den fått lite färg.
Låt den kallna innan du breder på glasyren.
Glasyr:
Smält margarinet. Tillsätt vätskan och rör om.
Rör ner florsocker och vaniljsocker i kastrullen och rör ihop till en jämn smet.
Tillsätt den eventuella hushållsfärgen och rör om.
Bred på den lätt varma smeten på den kalla kakan.
Gör ev mönster med en gaffel i glasyren.
Strö över strössel.
Låt kakan stå en stund så glasyren stelnar lite innan du skär i lagomt stora bitar.
Jag gjorde bitarna rätt små. Då kan man hellre ta flera olika sorter till fikat men det är förstås valfritt hur stora bitar du gör!
Klä en liten långpanna ca 20x30 cm med bakplåtspapper.
Botten:
Smält margarinet och tillsätt vätskan.
Blanda ihop de torra ingredienserna i en skål.
Häll i smörblandningen och rör om till en smet.
Bred ut smeten i långpannan och grädda i ca 18 minuter eller tills den fått lite färg.
Låt den kallna innan du breder på glasyren.
Glasyr:
Smält margarinet. Tillsätt vätskan och rör om.
Rör ner florsocker och vaniljsocker i kastrullen och rör ihop till en jämn smet.
Tillsätt den eventuella hushållsfärgen och rör om.
Bred på den lätt varma smeten på den kalla kakan.
Gör ev mönster med en gaffel i glasyren.
Strö över strössel.
Låt kakan stå en stund så glasyren stelnar lite innan du skär i lagomt stora bitar.
Jag gjorde bitarna rätt små. Då kan man hellre ta flera olika sorter till fikat men det är förstås valfritt hur stora bitar du gör!
------------------------------------------------
Nu är klockan mycket, den har just passerat midnatt så det är hög tid att krypa ner i sängen tillsammans med John Blund.
Imorgon väntar träning hos sjukgymnasten på vårdcentralen och sedan åker jag och hälsar på en av döttrarna. Det ser jag fram emot!
Träningen är nödvändig men fruktansvärt tråkig! Ändå så åker jag iväg på det två ggr/ vecka!
Men att inte träna alls är ingen bra lösning då man som jag har en reumatisk sjukdom..
Nog surrat om krämpor nu! Nu väntar en tom säng på en bloggande Maria!
Ha nu en riktigt fin torsdag allihopa!
Ta hand om er!
Kram